2011年7月1日

新聞轉貼

「狀元搖籃」恒生商學書院繼續稱霸學界,獨攬今年高考四名六優超級狀元,全校更考獲 507個 A,佔全港總 A數超過十分一。不過與往年相比,該校學生奪 A數目較去年減少 77個。校長崔康常指,今年全港總 A數量較往年減少,學生奪 A數目按比例減少亦屬正常。

崔康常表示,恒商一校獨攬四個六優狀元,已是一項超卓紀綠,更笑指「三優學生成績已經好好,唔好因為咁覺得唔開心」。但他承認學生奪 A數目較去年少,如五優狀元數目,就由去年 17人減至今年 9人,「其實係全港環境問題,好似好多學生考嘅企業概論,我哋今年就少咗 20幾個( A),而全港係冇咗 80幾個( A)」。

高考將於明年以後成為歷史,恒商近年積極籌備開辦學位課程,另設恒生管理學院,今年 9月將提供合共四個學位課程。不過,課程過去一年備受學生批評,指管理階層以中學思維管治學校,及後校方改而委任由中文大學過檔的教授方梓勳擔任學院常務副校長一職,有傳校長崔康常明年將下堂求去。

新聞來源:蘋果日報〈01-07-2011〉

沒有留言:

發佈留言

注意:只有此網誌的成員可以留言。